Nieuwe tram en metro van de MIVB kapen designprijzen weg

De MIVB kreeg gisterenavond twee internationale «Red Dot Design»-awards voor het design van de nieuwe TNG-trams en de M7-metro’s. Het gaat om een erkenning voor de kwalitatieve “look” van de voertuigen die geïnspireerd zijn op art nouveau, dat onlosmakelijk met Brussel verbonden is.

De Red Dot Awards zijn voor design wat de Oscars zijn voor film. De MIVB won er gisterenavond liefst twee tijdens de prijsuitreiking. De Tram New Generation (TNG) en de M7-metro kregen elk de prijs in de categorie "product design", voor hun op art nouveau geïnspireerde rondingen. Dit is een mooie bekroning voor de MIVB, die sinds de invoering van de tram 3000 in 2005 bijzondere aandacht besteedt aan de esthetische integratie van haar voertuigen in de Brusselse omgeving.

Internationale erkenning

De Red Dot Design Award is een internationale prijs voor productontwerp, communicatie en concepten, uitgereikt door het Design Zentrum in Duitsland.

Het design van de TNG-tram en de M7-metro zijn van de hand van het Antwerpse designbureau, opgericht door Axel Enthoven. Het designbureau haalde zijn inspiratie voor het interieur en de buitenkant van de MIVB-voertuigen bij de krommingen die kenmerkend waren voor art nouveau, dat Victor Horta nauw aan het hart lag. Hij was ook betrokken bij het ontwerp van de trams 3000 en 4000, de M6-metro en de nieuwste bussen. De reizigers kunnen in alle voertuigen van de MIVB genieten van dezelfde coherente “look and feel”.

De TNG is een moderne tram, ontworpen met hoogwaardige materialen en uitgerust met brede deuren en een volledige lage vloer. Hij beschikt over twee multifunctionele ruimtes voor rolstoelgebruikers en kinderwagens, een comfortabelere stoelindeling voor langere ritten, klapstoelen als aanvulling op de vaste zitplaatsen, extra grote informatieschermen met lijnschema’s, LED-strips boven de deuren, indirecte LED-verlichting, en nog veel meer. Het gaat om een comfortabel voertuig met een grote capaciteit en een tijdloos design, voor een betere reiservaring voor MIVB-gebruikers.

De M7-metro’s combineren ook comfort en esthetiek. Ze hebben bredere deuren en een 100% lage vloer, multifunctionele ruimtes, grote informatieschermen, LED-signalisatie, enz. Reizigers kozen de zilveren kleur van deze metro’s eind 2017 zelf tijdens een stemronde.

Het belang van het uitzicht van de voertuigen

Het ontwerp van een voertuig moet niet beperkt blijven tot de prestaties, toegankelijkheid, technische innovaties, comfort, veiligheid, enz. Het uitzicht aan de binnen- en buitenkant is ook een essentieel element om ervoor te zorgen dat reizigers zich comfortabel voelen aan boord en zich verbonden voelen met de bussen, trams en metro's die ze elke dag zien.

Deze twee prijzen zijn een internationale erkenning van het belang dat de Brusselse openbaarvervoersmaatschappij hecht aan het ontwerp van alle voertuigen in haar vloot, vanaf de ontwerpfase.

De aandacht die naar design gaat, komt ook tot uiting in het ontwerp van de nieuwe reclame- en informatiedisplays van de MIVB bij de stationsingangen (MUPI's), die binnenkort een nieuw uitzicht krijgen dat geïnspireerd zal zijn op art nouveau.

Prijsbeest

Het is niet de eerste keer dat de kwaliteit van het design van de Brusselse trams in de prijzen valt. In 2007 kreeg de art nouveau “look” van de T3000/T4000-trams (de voorgangers van de Tram New Generation) de prestigieuze Henry Van de Velde-label, toegekend door Design Vlaanderen. De hedendaagse interpretatie van de art nouveau trok de aandacht van de jury. Deze generatie trams sleepte ook de Design At Work Award in de wacht voor de elegante lijnen, hun goed gecombineerde kleuren en originele verlichting.

2023: art nouveau-jaar in Brussel

Art nouveau en Brussel zijn nauw met elkaar verbonden. Deze artistieke beweging, die ontstond aan het einde van de 19de eeuw, is gebaseerd op rondingen, arabesken, beplanting en natuur. Art nouveau is ook terug te vinden in de architectuur, met talloze art nouveau-huizen en -gebouwen verspreid over de hoofdstad. Het Tassel Huis, het eerste art nouveau-gebouw in Brussel, werd in 1893 ontworpen door Victor Horta. Brussel wordt nu erkend als de hoofdstad van de art nouveau en dit jaar wordt de 130ste verjaardag gevierd van deze architectuurstroming, die overal in de stad aanwezig is.

Brussel telt tegenwoordig bijna duizend gebouwen die op art nouveau geïnspireerd zijn. Ook de voertuigen van de MIVB laten zich in hun design al jaren inspireren door deze internationale kunststroming. In 2015 nam de MIVB haar eerste zilveren en gouden tram T3000 in gebruik en maakte ze van de gelegenheid gebruik om haar volledige wagenpark geleidelijk aan een nieuwe “look” te geven. Bussen, trams en metro's die naadloos passen in het uitzicht van de hoofdstad en zo hun onlosmakelijke band met Brussel versterken.

Wedstrijd en fototentoonstelling

De MIVB bereidt voor het begin van het nieuwe schooljaar een fototentoonstelling voor naar aanleiding van art nouveau-jaar in Brussel. De tentoonstelling zal de banden benadrukken die de MIVB verbinden met de parel van de Brusselse architectuur. Onder andere de winnende foto's van een wedstrijd die de MIVB weldra op poten zet via haar sociale netwerken rond het thema design en art nouveau zullen er worden getoond.

"De art nouveau-architectuur draagt ertoe bij dat Brussel een prachtige en aangename stad is om in te wonen. Het design van onze voertuigen sluit perfect aan bij de esthetiek van deze kunststroming, die Brussel al haar charme geeft. Deze prijzen zijn een erkenning van het belang dat de MIVB hecht aan het design van haar voertuigen, zodat ze één worden met de stad, en ook zorgt voor aangenaam en comfortabel vervoer van de reizigers", aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.
Philip De Wulf, CEO van Yellow Window Design. “We zijn bijzonder trots dat de ontwerpen van ons bureau de Brusselse trams en metro’s zo’n internationaal belangrijke designprijs opleverden. Om optimale maar ook unieke voertuigen te verkrijgen, heeft de MIVB echt geïnnoveerd in haar aankoopstrategie. Het koos rigoureus om het design van de voertuigen in een vroeg stadium te ontwerpen. Zo kreeg een, in hoofdzaak technisch-economische aanbesteding, ook een concrete en mensgerichte designvisie mee. En zo realiseert de MIVB een unieke kwaliteit en coherentie doorheen de vloot, ten dienst van de reiziger.”

 

 

 

 

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 55 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel