Ontdek de maquette van de toekomstige metro in het Trammuseum

De maquette op ware grootte van de toekomstige metro van de MIVB wordt tentoongesteld in het Trammusem op woensdagen en tijdens het weekend van april tot en met september. De gelegenheid bij uitstek om de metro van morgen te ontdekken.

De maquette op ware grootte toont een gedeelte van het reizigerscompartiment, een «klassieke» stuurpost en de neus van een voertuig zonder stuurpost, zoals de automatische metro er op termijn zal uitzien. Deze nieuwe metrostellen zijn moderner, meer verlicht, comfortabeler, voorzien van de nieuwste veiligheidsuitrustingen en aangepast aan de toekomstige automatische besturing. Ze bieden de reizigers meer ruimte. De deuren zijn breder en vergemakkelijken het in- en uitstappen, net als de volledige lage vloer ter hoogte van de perrons. Polyvalente ruimtes zijn voorzien voor personen met beperkte mobiliteit, mensen met een kinderwagen en fietsers. Het design is van de hand Axel Enthoven.

De metro van de toekomst

De Brusselse metro gaat de komende jaren sterk veranderen met de komst van de toekomstige lijn 3 tussen Albert en het Noordstation en van het noorden van het gewest tot aan Bordet. Ook de modernisering van de veiligheidssignalisatie op de huidige lijnen zal ervoor zorgen dat de reizigers betere frequenties genieten. Om deze projecten te realiseren heeft de MIVB nood aan extra voertuigen en heeft ze 43 nieuwe metrostellen besteld, met de naam M7, bij de Spaanse constructeur Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles («CAF»). Voor de indienststelling op de toekomstige metrolijn 3 komen die nieuwe metrostellen vanaf eind 2019 metrolijnen 1-5 versterken.

Vandaag in het Trammuseum

Vanaf het weekend van 31 maart tot eind september kan het publiek het model van de toekomstige metrostellen ontdekken in het Trammuseum op de Tervurenlaan. Het museum hervat zijn zomeropeningsuren en opent elk weekend van 13 tot 19 uur en ook op woensdagnamiddag. De gelegenheid bij uitstek voor diegenen die de kans nog niet, hadden om de maquette op ware grootte te ontdekken maar ook om de geschiedenis van het openbaar vervoer te verkennen via de indrukwekkende collectie van het Trammuseum.

 

Praktische info

Alle informatie over de bereikbaarheid van het Trammuseum en de openingsuren zijn beschikbaar op de website trammuseum.brussels.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel