Op de sporen lopen: een levensgevaarlijk idee

Op de metrosporen lopen veroorzaakt niet alleen vertragingen maar is in de eerste plaats zeer gevaarlijk. De gevolgen kunnen zelfs dodelijk zijn. Nochtans waagde zich in 2021 bijna een persoon per dag op de sporen van het MIVB-metronet. Een verontrustend cijfer, dat het belang aantoont van te herinneren aan het gevaar en uit te leggen waarom het verboden is op de sporen te lopen.

De Brusselse openbaarvervoersmaatschappij stelt een toename vast van het aantal overtreders op de metrosporen tussen 2020 en 2021. Van 259 in 2020 steeg dit cijfer tot 294 in 2021, een toename van 13% ten opzichte van 2020. In 2022 bedroeg het aantal inbreuken eind november al bijna 250, hoewel het jaar nog niet is afgelopen. Deze regel overtreden is gevaarlijk voor de dader en heeft ook gevolgen voor andere reizigers die vertraging oplopen door ​ de onderbrekingen van het metroverkeer.

Waarom het gevaarlijk is op de metrosporen te lopen

Een metro heeft niet de grip van een voertuig op banden. De remweg is langer en het metrostel kan bovendien niet van zijn traject afwijken. Het is een illusie te denken dat je tijd hebt om de metro te zien aankomen en terug te keren op het perron. Het is alsof je Russische roulette speelt.

Een metro komt snel, heel snel en behaalt tot 72 km/u in de tunnel en 40 km/u bij de ingang van het station. En het is niet gemakkelijk om op het perron te geraken, dat op ruim 1,10 m boven de sporen ligt. Bovendien houdt ook de derde rail een gevaar in. Die voorziet de metro's van elektriciteit. Er stroomt een spanning van 900 volt doorheen. Iedereen die zich op de metrosporen waagt, loopt het risico dodelijk geëlektrocuteerd te worden.

Wie een persoon op het spoor ziet, kan dit via de SOS-zuilen op de perrons in realtime aan de dispatching melden. De stroom wordt dan onderbroken om een drama te voorkomen.

Belangrijke gevolgen voor de reizigers

Wanneer via de alarmsystemen of de getuigenis van een bestuurder of een reiziger een persoon op het spoor wordt ontdekt, is de eerste dringende tussenkomst het uitschakelen van de stroom en het stopzetten van de metro, om een fatale afloop te voorkomen. Voor de reizigers betekent dit een onderbreking van de metro. Voordat het metroverkeer kan worden hersteld, moet de veiligheidsdienst ervoor zorgen dat er niemand meer in de tunnel is.

Mensen die zich op metrosporen begeven, brengen niet alleen zichzelf in gevaar, maar veroorzaken ook veel overlast voor iedereen die zich op het metronet verplaatst. In 2021 lag het metronet in totaal 4.286 minuten stil door deze overtredingen, of alles samen ongeveer 72 uur. Dit komt neer op 9.144 niet gereden kilometers, het equivalent van zes keer naar Lyon gaan en terug of iets meer dan heen en terug Brussel-Noordpool.

Wat te doen als een voorwerp op de sporen valt

"In geen geval mag je op het spoor gaan. Deze handeling lijkt misschien kort en onschuldig, maar kan dramatische gevolgen hebben. Zelfs als het voorwerp dat op het spoor viel zijn gewicht in goud waard is, is een mensenleven nog waardevoller”, waarschuwt François Cusse, Safety Engineer bij de metro.

Een moment van onoplettendheid of onhandigheid kan natuurlijk gebeuren. Als een voorwerp op de metrosporen valt, is er een procedure om het veilig te recupereren. Op het spoor komen is verboden én levensgevaarlijk. Het personeel van de MIVB staat klaar om reizigers in dergelijke gevallen te helpen.

Wie een voorwerp op het spoor laat vallen, kan het stationspersoneel verwittigen of de "SOS"-zuilen op het perron gebruiken. De MIVB-operator kan dan zo snel mogelijk een medewerker naar het station sturen. Deze zal de zone beveiligen, het verkeer in het station stoppen en het voorwerp veilig ophalen.

Het is niet altijd mogelijk het verkeer stil te leggen om een voorwerp te recupereren dat op het spoor viel. Dit is bijvoorbeeld het geval tijdens de spits, wanneer het onmogelijk is het verkeer tegen te houden door de drukte. Er zijn twee mogelijkheden: later terugkomen of de contactzuilen gebruiken om de MIVB-ploegen te informeren. Die kunnen het voorwerp dan 's nachts recupereren en het naar het kantoor voor verloren voorwerpen sturen.

Hoe voorkomen dat voorwerpen op de sporen vallen

De gele lijn en de metalen noppen geven de grens van het perron aan. In geen geval mogen reizigers deze overschrijven voordat de metro stilstaat. Ook het veilig opbergen van persoonlijke bezittingen in een gesloten tas of zak helpt dergelijke incidenten te voorkomen.

Infografiek spoorlopers.pdf 531 KB
Story image

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel