Reizigers kiezen zilver voor toekomstige metro’s

De nieuwe metrostellen worden zilverkleurig. Dat is het resultaat van een bevraging bij de bevolking. Tussen 25 oktober en 19 november konden de reizigers mee de nieuwe look van de metrostellen bepalen. Die worden tegen 2019 verwacht op het MIVB-net. De reizigers mochten kiezen uit zilver en brons. Zilver kreeg de meeste stemmen.

De Brusselse metro zal de komende jaren fors veranderen, met de komst van de toekomstige metrolijn 3 naar het noorden van de stad en met de stijging van de frequentie op de bestaande lijnen. Nieuwe, bijkomende metrostellen zijn nodig om al die extra ritten te kunnen verzorgen.

Reizigers betrokken

Afgelopen 25 oktober ontdekten de reizigers de nieuwe metrostellen van de MIVB op grote foto’s in premetrostation Albert. Niet één, maar twee nieuwe metrostellen werden getoond. Elk met een andere kleur: brons en zilver. De reizigers mochten tot 19 november stemmen voor hun voorkeur via een mini-site.

Het is overigens niet de eerste keer dat de reizigers betrokken worden bij de look van MIVB-voertuigen. Voor de lancering van de metro in de jaren ’70, mochten de reizigers hun mening al geven over de kleuren van de binnenkant van de metrostellen en enkele jaren geleden werden ze betrokken bij de keuze van de bekleding van de zitjes van de T3000- en T4000-trams.

Bij de bevraging over de kleur van de nieuwe metro stemden 7.455 personen. 50,4% koos voor zilver. De nieuwe MIVB-metrostellen zullen dus afgestemd zijn op de andere voertuigen van de bus-, tram- en metrovloot.

"De bestelling van de nieuwe, zilverkleurige metrostellen is een stap richting metro van morgen, die nog meer comfort zal bieden, een betere bediening en meer capaciteit voor alle reizigers”, aldus Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.

Brussels minister van Mobiliteit, Pascal Smet: “De Brusselaars hebben massaal gestemd, dat toont het belang van de metro aan. Hiermee is de laatste stap voor de bestelling van de nieuwe metrostellen genomen. Vanaf 2019 zien we ze in het Brusselse stadsbeeld verschijnen."

Modern, comfortabel, verlicht

De toekomstige metrostellen werden getekend door de bekende designer Axel Enthoven. Ze zullen moderner zijn, nog meer comfort bieden en goed verlicht zijn. Ze krijgen ook de recentste veiligheidsuitrustingen en worden aangepast om automatisch te kunnen rijden. Deze 43 toekomstige metrostellen worden gebouw door de Spaande firma Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles («CAF») en geleidelijk ingezet op het net vanaf 2019.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel