Skip to Content

Reizigers kunnen aan boord van zelfrijdende pendelbus van de MIVB

Komende vrijdag 28 juni kan het publiek aan boord stappen van SAM-e, de zelfrijdende pendelbus die de MIVB test in het Woluwepark. De proefperiode loopt tot eind september. Daarna test de MIVB de pendelbus op andere sites.

Sinds 7 juni rijdt een zelfrijdende pendelbus van de MIVB in het Woluwepark, tot nu zonder reizigers. Deze eerste fase van fijnstelling en voorafgaandelijke tests liet toe het traject te programmeren, ervoor te zorgen dat de pendelbus de trajecten onthoudt en het begeleidingspersoneel op te leiden.

Vanaf vrijdag 28 juni 13 uur, kan het publiek mee aan boord. De reizigers kunnen gratis mee met de zelfrijdende pendelbus, die hen vervoert in het park van en naar het gemeentelijke sportcentrum (horeca, speelplein, sport, enz.). De pendelbus rijdt elke vrijdag, zaterdag en zondag van 13 tot 19 uur aan een snelheid van maximum 10 km/u.

MIVB-personeel aan boord is er om de reizigers te begeleiden, hun mening te noteren en het voertuig te bestuderen: interacties met andere weggebruikers, remmen, enz.

SAM-e

Het zelfrijdende pendelbusje van de MIVB kreeg de naam «SAM-e», wat staat voor «Smart Autonomous Mobility electric». Het kleine voertuig is 4m lang en  2m breed en werd gebouwd door het Franse bedrijf EasyMile en gehuurd bij USH (Lab Box/D'Ieteren). De bus is uitgerust met een lokalisatie- en detectiesysteem (Lidar) aan de 4 hoeken van het voertuig, op de voor- en achterkant en op het dak. Dankzij de Lidars detecteert de pendelbus vaste en bewegende hindernissen die zijn pad kruisen.

Door de bakens (palen) op het traject kan de pendelbus zich oriënteren in een omgeving die door de aanwezigheid van bomen en struiken veel verandert. Er worden eveneens haltepalen geïnstalleerd en demonteerbare haltes. Daardoor wordt in- en uitstappen makkelijker. De pendelbus is goed herkenbaar door de «look» van de MIVB en heeft een elektrische deur aan één kant en een uitschuifbare helling voor personen met beperkte mobiliteit.

Het project zag het levenslicht in partnership met Brussel Leefmilieu (beheerder van het Woluwepark), Solvay, USH (Lab Box/D’Ieteren), de gemeente Sint-Pieters-Woluwe en de RATP-groep.

Tweede test

Na de testperiode die nog tot 22 september in het Woluwepark loopt, is in een tweede test voorzien, tussen allerheiligen 2019 en krokus 2020. Deze test vindt plaats op de site van Solvay in Neder-over-Heembeek.

Op de site kan de pendelbus in een gecontroleerde omgeving worden getest waar voetgangers en fietsers zijn, maar ook auto’s, parkeerzones en kruispunten.

-----------------

NIET VOOR PUBLICATIE: Gelieve voor interviewaanvragen of reportages op 28/6 An Van hamme te contacteren ([email protected] – 02/515.20.56 – 0477/62.73.73).

 

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel