Skip to Content

Reizigers kunnen vanaf vandaag instappen in de nieuwe M7-metro

De M7 neemt sinds deze ochtend zijn eerste reizigers aan boord. Na verschillende maanden testen zonder reizigers is het nieuwe metrostel van de MIVB klaar om voor de eerste keer reizigers mee te nemen op het metronet. De M7-metro is modern, comfortabel en goed verlicht en rijdt op lijn 1.

Frequente metrogebruikers zagen de nieuwe metro ongetwijfeld al op het net, maar dan zonder reizigers. Vanaf vandaag, donderdag 8 juli, mogen ze mee aan boord.

Na verschillende tests in de stelplaats sinds augustus 2020 en nadien op het net zonder passagiers sinds september 2020, ontvangt het nieuwe M7-metrostel vandaag de eerste reizigers.

Dit eerste metrostel rijdt de hele dag op lijn 1, tussen Weststation en Stokkel. Momenteel rijdt het nieuwe metrostel als extra voertuig op die lijn tussen de andere metromodellen. In de loop van de maand juli zullen 4 andere M7-metrostellen hem geleidelijk vervoegen.

Vanaf september worden de nieuwe M7-metrostellen opgenomen in de dienstregeling van lijn 1.

Minder lang wachten en meer plaatsen

De raamovereenkomst van 2016 loopt 12 jaar en voorziet in een vaste bestelling van 43 metrostellen.

Het eerste metrostel kwam begin juli 2020 aan in Brussel en ontvangt vandaag dus zijn eerste reizigers. Tegen het vierde trimester 2022 zullen de 22 exemplaren van de eerste bestelling allemaal geleverd en in dienst op het net met reizigers zijn.

Vanaf november worden de nieuwe M7-metro’s geleidelijk ingezet op de lijnen 1-5. De oranje MX-metrostellen kunnen dan worden weggehaald op die lijn zodat ze kunnen worden ingezet op de lijnen 2-6. Dat levert een versterking op op de lijnen 2-6 waardoor er meer comfort is voor de reizigers, vooral tijdens de spits.

Het doorkomstinterval tijdens de spits gaat van een metro om de 3 minuten naar een metro om de 2 min 30 op de lijnen 2-6. Dat vertegenwoordigt 3.000 bijkomende plaatsen per uur en per richting op deze twee lijnen.

Als de nieuwe veiligheidssignalisatie in dienst wordt genomen op de lijnen 1-5 zullen de bijkomende nieuwe metrostellen eveneens toelaten de doorkomstfrequenties op die lijnen te verhogen. Het interval gaat tijdens de spits van een metro om de 2 min 30 op het gemeenschappelijke deel naar een metro om de 2 minuten. Dat komt overeen met 5.000 extra plaatsen per uur en per richting op het gemeenschappelijke vak van deze lijnen tussen Weststation en Merode.

Op termijn stijgt de capaciteit van het Brusselse metronet met 8.000 plaatsen per uur en per richting dankzij de komst van de nieuwe voertuigen.

Op langere termijn zullen de nieuwe metrostellen eveneens op de toekomstige metrolijn 3 rijden, die Albert verbindt met Bordet.

Het comfort van de reizigers

Met de indienststelling van de M7 kunnen reizigers van een rit genieten aan boord van een moderner, comfortabeler en meer verlicht voertuig en krijgen ze meer plaats.

De M7 heeft een sterk ventilatiesysteem voor meer frisse lucht in het reizigerscompartiment. Bij warm weer geeft dat de reizigers extra comfort.

In- en uitstappen gaat makkelijker dankzij de bredere deuren en de 100% lage vloer op perronhoogte.

Bovendien is er LED-verlichting boven de deuren waardoor reizigers informatie krijgen over de kant waar de deuren zullen openen (wit licht). Groen geeft aan dat reizigers mogen in- en uitstappen en rood dat het niet meer mag. De verlichting is zowel binnen als buiten het voertuig zichtbaar en moet het in- en uitstappen veiliger maken.

Het is ook niet langer noodzakelijk om op de knop te drukken om de deuren te openen. In de M7 openen en sluiten alle deuren automatisch.

Het metrostel telt multifunctionele ruimten voor mensen met beperkte mobiliteit, kinderwagens en fietsen.

Binnen en buiten de metro is alles voorzien om de passagiers te informeren en te begeleiden.

Er zijn grote informatieschermen ter hoogte van de binnenfriezen aan het plafond en dit over de gehele lengte van het metrostel.

Dit alles draagt bij tot een comfortabele en aangename reiservaring voor de passagiers.

"Ik ben blij en trots dat reizigers nu aan boord kunnen stappen van dit gloednieuwe metrostel en met eigen ogen kunnen zien hoe comfortabel dit is. Meer mensen aanmoedigen om het openbaar vervoer te gebruiken, betekent ook almaar comfortabeler voertuigen aanbieden. De indienststelling van de M7 is daar een perfect voorbeeld van", zegt Brieuc de Meeûs, CEO van de MIVB.
“Brussel blijft investeren in openbaar vervoer. Dankzij onze nieuwe M7 metrotoestellen verhogen we capaciteit en reizigerscomfort. Zo krijgen we elke dag nog meer Brusselaars op een comfortabele manier op hun bestemming. Alweer een grote stap vooruit voor de Brusselse mobiliteit”, aldus Elke Van den Brandt, Brussels minister van Mobiliteit.
Story image

 

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 17 tramlijnen, 55 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel