Skip to Content

Rijd 2020 binnen met de MIVB

De nacht van 31 december op 1 januari vieren we de overgang naar een rond jaartal. De MIVB is er om u zonder zorgen naar het nieuwe jaar te brengen zodat u zich alleen moet bekommeren over het feest op oudejaar. Het MIVB-net is gratis vanaf middernacht en de metro-, tram- en Noctislijnen worden versterkt en verlengd.

Oudejaar is voor veel mensen in het Brusselse gewest het ideale moment om feest te vieren, in familie of met vrienden. Een feest waaraan de MIVB deelneemt door iedereen die dat wil heen- en terug te brengen met het openbaar vervoer.

Op oudejaarsavond en –nacht staan ongeveer 500 bestuurders klaar, zonder ook het veiligheidspersoneel, de dispatching en alle andere medewerkers te vergeten. Zij zullen instaan voor het vervoer van de vele duizenden mensen die in Brussel worden verwacht.

 

Een gratis en versterkt menu

Het volledige net van de MIVB zal gratis zijn voor de reizigers, vanaf middernacht tot aan het begin van de dienst op woensdag 1 januari.

Het net zal ook versterkt worden om zoveel mogelijk reizigers toe te laten zich te verplaatsen in de stad. Metro-, tram- en Noctislijnen worden verlengd zodat iedereen veilig en zonder zorgen thuis kan geraken.

Alle metrolijnen worden versterkt en rijden tot 2 uur ‘s morgens. Vanaf 20 uur wordt metrolijn 2 (Simonis – Elisabeth) verlengd op lijn 6 tot aan de Heizel. Vanaf 20 uur rijdt de metro op lijnen 1-5 om de tien minuten. Op lijn 6 is er tussen 20 uur en 23.30 uur elke vijf minuten een metro, tussen 23.30 en 2.15 uur elke drie minuten. Zo zullen veel mensen gemakkelijk naar en van het Atomium gebracht worden, waar het traditioneel vuurwerk plaatsvindt.

Alle tramlijnen worden verlengd en zullen rijden tot 2.15 uur ‘s morgens. Vanaf 20 uur is er op lijnen 3, 4 en 7 elke tien minuten een tram. Er worden ook extra trams ingelegd op lijn 7, tussen de haltes Eeuwfeest en Buyl, en op lijn 51, tussen de haltes Stadion en Lemonnier en dit tussen 22 uur en 1.45 uur, om de toeschouwers voor het vuurwerk aan de Heizel te kunnen vervoeren.

Alle Noctisbussen worden verlengd en rijden tot 5 uur ‘s morgens. Op buslijn N18 is er elke tien minuten een bus tussen middernacht en 2.20 uur, en vervolgens elke twintig minuten. Op buslijnen N05, N06, N08 en N09 is er elke 15 minuten een bus, op buslijnen N04, N10 en N11 elke twintig minuten, op buslijnen N12, N13 en N16 is er elke 30 minuten een bus. Het hele Noctisnet wordt die nacht helemaal uitgebaat met gelede bussen om zo meer plaats en comfort te bieden aan onze reizigers. Buslijn 89 zal ook tot 2 uur ’s morgens rijden.
 

Bewonder het vuurwerk met het openbaar vervoer

Het traditionele vuurwerk wordt afgestoken van op het Belgiëplein voor Paleis 5 op de Heizel. Toeschouwers kunnen toekijken vanaf de Atomiumlaan. De site is gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer: met de metro (lijn 6 halte Heizel, Houba-Brugmann of Stuyvenbergh – opgelet: het station Stuyvenbergh wordt gesloten op politiebevel vanaf middernacht), met de tram (lijn 51 halte Stadion, lijn 3 halte Esplanade, lijnen 7 en 19 halte Eeuwfeest) en met de bus (lijn 83 halte Palfijn, lijn 14 halte Magnolia en Noctisbus N18 halte Stadion).

De MIVB raadt mensen met een beperking die het vuurwerk willen bijwonen aan om het station Houba-Brugmann te nemen voor de heen- en terugreis.

Naast de versterkingen die hierboven zijn opgesomd voor metro, tram en bus is er ook versterking voorzien om de late feestgangers veilig thuis te brengen. Er zijn extra trams en metro’s voorzien die op 1 januari als eerste uitrijden van aan de Heizel, tussen 5 uur en 5.30 uur.

 

Festival

Mensen die graag naar Paleis 12 gaan om het FCKNYE Festival bij te wonen, raden we aan om tramlijn 3 te nemen en uit te stappen aan de halte Esplanade. Na het festival rijdt er om de 15 minuten een tram op lijn 3 vanaf 5 uur ’s morgens.

 

Sluitingen en omleggingen

De overgang van oud naar nieuw heeft een impact op verschillende stations. Het metrostation Koning Boudewijn wordt gesloten op politiebevel tussen 18 uur op 31 december en 8 uur op 1 januari. Het station Heizel blijft open, maar 1 uitgang (die richting de Keizerin Charlottelaan) wordt afgesloten vanaf 18 uur.

Het station Stuyvenbergh wordt vanaf middernacht gesloten op politiebevel.

Vanaf 19 uur worden de bussen op lijn 14 omgeleid vanaf de halte Dikke Beuk richting haltes Magnolia en Madelon van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn (op de Romeinse Steenweg). De

bussen van lijn 83 worden vanaf 19 uur beperkt tot aan de halte Palfijn. De bussen van lijn N18 zijn de hele nacht beperkt tot de halte Stadion.

Trams op lijn 7 worden op politiebevel beperkt tot de halte Eeuwfeest vanaf 19 uur tot het einde van de dienst. De halte Heizel wordt niet bediend.

Andere sluitingen en beperkingen zijn altijd mogelijk in real time, op politiebevel.

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 52 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2020 244,2 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel