Skip to Content

Tram, bus, metro: je komt beter niet tussen de deuren te zitten

Proberen in een bus, tram of metro te stappen terwijl het geluidssignaal weerklinkt en de deuren sluiten. Sommige reizigers zijn zich niet altijd bewust van de risico’s die ze lopen door dit te doen. Bovendien veroorzaakt het blokkeren van de deuren vertragingen voor de andere reizigers. Om de reizigers hierrond te sensibiliseren geeft de MIVB de aftrap voor een nieuwe campagne over het belang de deuren niet te blokkeren. En dit met een vleugje humor.

Wie zag nog nooit iemand die op het laatste moment snel probeerde in een bus, tram of metro te stappen, terwijl het geluidssignaal weerklonk en de deuren al aan het sluiten waren? Een houding die misschien onschuldig lijkt, maar die toch gevaarlijk kan zijn. De deuren van de bussen, trams en metro’s oefenen een sterke kracht uit wanneer ze sluiten. Reizigers die nog snel proberen binnenglippen terwijl deze al sluiten, of echt de doorgang forceren, kunnen gewond geraken door de druk die deze deuren uitoefenen. Ze riskeren ook vast te komen zitten of te worden meegesleurd door het voertuig op het ogenblik dat het vertrekt. Bovendien vertraagt het verhinderen van de sluiting van de deuren het vertrek van het voertuig. «Kleine» vertragingen die een sneeuwbaleffect veroorzaken en alles bij elkaar, ernstige gevolgen kunnen hebben, niet alleen op het verkeer en de regelmaat van de lijn maar ook de aansluiting met andere lijnen kunnen beïnvloeden.

Het moet maar één keer gebeuren

In 2018 waren er op 417,6 miljoen ritten, 157 gevallen waarbij personen vast kwamen te zitten tussen de deuren. Ook al komen de meesten er met een blauwe plek van af, volstaat één keer om een drama te veroorzaken. Daarom vindt de MIVB het belangrijk om haar reizigers te blijven informeren, sensibiliseren en vooral bewust te maken dat ze voorzichtig moeten zijn door niet in of uit een voertuig te stappen als de deuren sluiten.

“Dit soort feiten komt relatief weinig voor, gezien het almaar grotere aantal reizigers dat dagelijks de metro neemt. Maar het blijft een fenomeen dat in de gaten moet worden gehouden en het is essentieel om de reizigers te informeren over het gevaar van dit gedrag”, benadrukt François Poleur, Quality, Risk, Safety & Environment Manager bij de metro.

Ook de veiligheidsverantwoordelijken van de bus en de tram beklemtonen het belang van bewustmaking bij de reizigers die niet nadenken over de gevolgen van hun houding.

“Lopen om dan uiteindelijk klem komen te zitten tussen sluitende deuren, is gevaarlijk. Bovendien kunnen weersomstandigheden, de configuratie van het perron of de drukte het zicht van de bestuurder of bestuurster op de deuren belemmeren, ondanks de verschillende systemen die bestaan (spiegel en achteruitkijkspiegel)”, beklemtoont Amal Kammachi, Risk & Safety Manager bij de tram.

“De bestuurders en bestuursters zijn voorzichtig en extra aandachtig als de reizigers in- of uitstappen, maar de reizigers moeten eveneens van hun kant de veiligheidsvoorschriften respecteren en niet in of uit het voertuig stappen als het geluidssignaal weerklinkt”, zegt Gaëtan Deckers, Risk & Safety Manager bij de bus. «Daarom werd trouwens een zelfklever aangebracht in de voertuigen om te herinneren aan het belang van het respecteren van het geluidssignaal.“

Een vleugje humor

Om de reizigers te sensibiliseren en hen te herinneren aan de veiligheidsregels lanceert de MIVB een campagne met het beeld van twee sumoworstelaars op de deuren en eentje met rugbyspelers, met de raad: «Daar kom je beter niet tussen».

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel