Skip to Content

Trams onderbroken tussen Rogier en Hallepoort in het weekend van 7 en 8 oktober

Het onderhoud van het MIVB-net is belangrijk voor het comfort en de veiligheid van de reizigers. Daarom staan verschillende werken gepland aan de tramsporen en wissels op de noord-zuidas en in het station De Brouckère tijdens het weekend van 7 en 8 oktober. De werken noodzaken de onderbreking van verschillende tramlijnen tussen de haltes Rogier en Hallepoort.

De tramsporen en wissels tussen het Zuidstation en Lemonnier krijgen dagelijks honderden trams te verwerken. Om het vervoer van honderdduizenden reizigers in alle veiligheid te kunnen blijven verzekeren krijgen de sporen en de wissels een onderhoudsbeurt. Het Gewest bouwt ook een fietsparking in station De Brouckère. Door deze werken moeten verschillende tramlijnen worden onderbroken. De MIVB en het Gewest stemden af om de werken op één weekend te laten samenvallen, namelijk dat van 7 en 8 oktober.

Vernieuwing van de sporen en wissels, fietsparking

De MIVB vernieuwt de sporen en wissels in de Grondwettunnel, tussen het Zuidstation en Lemonnier. De sporen worden eveneens vervangen in de Overdektestraat, naast het Zuidstation. Van zijn kant plaatst het Gewest een structuur boven de tramsporen in het station De Brouckère om er noodzakelijke werken uit te voeren aan de toekomstige fietsparking die in dat station wordt gebouwd.

Lijnen onderbroken, bus omgelegd

De werken zullen gevolgen hebben voor het verkeer op 6 tramlijnen. Geen enkele tram kan op de noord-zuidas rijden tussen de stations Rogier en Hallepoort.

Tramlijn 3 rijdt alleen tussen de haltes Esplanade en Rogier. De trams van lijn 4 rijden uitsluitend tussen de haltes Stalle (P) en Hallepoort. Op lijn 32 rijden de trams alleen tussen Da Vinci en Rogier en tussen de haltes Zuidstation en Drogenbos Kasteel.

Voorgestelde alternatieven

Met metrolijnen 2 en 6, die het Zuidstation bedienen, kunnen reizigers zonder overstap tussen de stations Rogier en Hallepoort reizen. De eerste metro’s vertrekken vroeger op zaterdag en zondag om de reizigers toe te laten makkelijk het stadscentrum te bereiken.

De stations De Brouckère, Beurs, Anneessens en Lemonnier zijn bereikbaar met andere vervoerswijzen.

  • De Brouckère: vanaf het station Kunst-Wet (metrolijn 1-5)
  • Beurs: vanaf de stations Troon (met bus 95), Hallepoort, Zuidstation, Sint-Gillisvoorplein, Horta en Albert (met bus 48)
  • Anneessens: vanaf station Clemenceau (met bus 46).
  • Lemonnier: vanaf station Hallepoort (met pendelbus)

De aansluiting met de trams van lijn 7 gebeurt aan de halte Vanderkindere (tramlijn 4) in plaats van aan de halte Churchill.

De trams van lijn 51 worden vervangen door pendelbussen tussen de haltes Vlaamsepoort en Hallepoort. Van aan de Vlaamsepoort worden de trams omgelegd naar de halte Driehoek en gaan vervolgens verder met lijn 82 naar Berchem Station.

De trams van lijn 82 rijden tussen de haltes Berchem Station en Driehoek en tussen de haltes Zuidstation en Drogenbos Kasteel. Ze worden omgelegd van aan de halte Driehoek naar de Vlaamsepoort en zetten hun traject verder op lijn 51 richting Stadion. Een pendelbus vervangt de trams tussen de Vlaamsepoort en het Zuidstation.

In het Zuidstation bedienen tramlijnen 32, 81 en 82 een voorlopige halte in de Fonsnylaan ter hoogte van het eindpunt van de TEC-bussen. De haltes in de Overdektestraat worden niet bediend. De trams van lijn 81 worden omgelegd langs de bovengrondse sporen ter hoogte van het Zuidstation.

De bussen van lijn 48 worden in beide richtingen omgelegd langs het Zuidstation van aan de Hallepoort om de Beurs, Hoogte 100 en het Albertplein te verbinden met het Zuidstation. Er zal om de 10 minuten een bus rijden op deze lijn tussen 7.30 en 22 uur.

Alle informatie over de werken en omleggingen is te vinden op de website van de MIVB: mivb.brussels

MIVB-medewerkers zullen de reizigers dit weekend wegwijs maken.

De MIVB bedankt haar reizigers voor hun begrip.

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel