Verbeterde frequenties bij MIVB vanaf start nieuwe schooljaar

De start van het nieuwe schooljaar staat bij de MIVB synoniem voor een aantal nieuwigheden. De Brusselse vervoersmaatschappij verlengt dit jaar de spits in de metro en verbetert frequenties tijdens de daluren, ’s avonds, op woensdagnamiddag en s’ nachts op verschillende bus- en tramlijnen. De MIVB past haar aanbod aan om beter te kunnen inspelen op het stijgend aantal reizigers en om het comfort op bus, tram en metro te verbeteren.

De afgelopen jaren kent de MIVB een voortdurende stijging van het aantal reizigers. Om die in comfortabele omstandigheden te kunnen blijven vervoeren, past de vervoersmaatschappij op regelmatige basis haar aanbod aan. Zo kon de MIVB in februari nog de frequenties van veertig bus- en tramlijnen verhogen, onder meer dankzij de indienstneming van nieuwe voertuigen en chauffeurs. Vanaf 31 augustus is het opnieuw de beurt aan een twintigtal bus- en tramlijnen. Ook de metro wordt versterkt.

 

Metro: uitbreiding van de spits
Tijdens de week zal de avondspits op de vier metrolijnen worden uitgebreid. Dat betekent concreet dat meer metro’s langer zullen rijden. Op zaterdag worden de frequenties van metrolijnen 2 en 6 versterkt vanaf 10 uur, met een metro om de 7 minuten 30 in plaats van om de 10 minuten. Dit moet het groot aantal reizigers opvangen dat van en naar de markt aan de slachthuizen in Anderlecht gaat.

 

Tram: verhoogde frequenties
Vanaf 31 augustus verhogen de frequenties van tramlijn 82 tijdens de daluren. Reizigers krijgen een tram om de 7 minuten 30 in plaats van om de 10 minuten. Op zaterdagochtend rijdt er op lijn 81 een tram om de 15 minuten, tegenover 20 minuten vroeger. Op zondag krijgt lijn 55 een doorkomst om de 12 in plaats van om de 15 minuten.

 

Bus: verbetering voor verschillende lijnen
Buslijnen 47, 50, 57, 59 en 64 krijgen een langere ochtendspits, terwijl op lijnen 50 en 57 de avondspits wordt uitgebreid.

Vanaf 31 augustus bedient lijn 57 tijdens de week, in de daluren, ook de industriezone Noord. Die zone ligt langs het kanaal (Tour & Taxis, Leefmilieu Brussel, militair hospitaal) en werd vroeger enkel bediend tijdens de ochtend- en de avondspits. De MIVB anticipeert zo op de economische ontwikkeling van de wijken in het noorden van de stad. Lijn 53 krijgt overigens een bijkomende halte voor de polikliniek van het UZ Brussel. Die moet zorgen voor een betere toegang tot het ziekenhuis.

Op zaterdagochtend rijden er meer bussen op lijn 21, die de luchthaven bedient. Er is voortaan een doorkomst om de 20 minuten en dat gedurende de hele dag.

De MIVB verbetert ook de frequenties ‘s avonds en in het weekend. Zo krijgen reizigers op lijnen 29 en 63 een bus om het kwartier in plaats van om de 20 minuten.
Lijnen 49 en 50 krijgen dan weer meer bussen op woensdagmiddag.
 

De MIVB voert voorts enkele wijzigingen door voor bussen die in Sint-Agatha-Berchem rijden. Die moeten vooral een oplossing bieden voor reizigers die tussen Berchem Station en metrostation Beekkant rijden. Daar rijdt nu nog buslijn 84 die, volledig uitgebaat met standaardbussen, de toestroom van reizigers op bepaalde momenten niet kon verwerken.
Om dat op te lossen vervangt bus 87, waarop uitsluitend gelede bussen rijden, vanaf 31 augustus bus 84 tussen Berchem Station en Beekkant. Dankzij de gelede bussen is er meer capaciteit en dus meer comfort. Buslijn 84 wordt op haar beurt beperkt tot Berchem Station. Alle haltes blijven bediend.

 

Versterking Noctis
Ook goed nieuws voor de nachtraven. De MIVB versterkt de frequenties van drie populairste Noctis nachtlijnen. Lijnen N05, N08 en N09 krijgen een bus om de 20 minuten in plaats van om het half uur.

 

Alle informatie over het versterkte net is te vinden op www.mivb.be

Contacteer ons
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel