Skip to Content

Verminderde zichtbaarheid: MIVB roept op om extra waakzaam te zijn

Met de verminderde zichtbaarheid in de herfst en de vallende bladeren die voor gladde wegen en sporen zorgen, roept de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB op om extra alert te zijn in de buurt van tramsporen of bij een naderende bus. Ook de eigen bestuurders leggen extra waakzaamheid aan de dag.

De herfst is dé periode waarin de zichtbaarheid beperkt kan zijn. Schemering, al dan niet in combinatie met regen en soms mist, maken het de MIVB-bestuurders extra moeilijk als andere weggebruikers plotse manoeuvres uithalen of oversteken zonder kijken.

Ook de vallende bladeren, die zich zoals tijdens het stormweer van vannacht ophopen op de sporen, zorgen voor extra moeilijkheden. De wielen van de trams drukken de opgehoopte dode bladeren op de sporen namelijk samen. En dat zorgt voor een soort film, een brij die de sporen heel glad maakt, zeker bij regenval. De tram heeft bijgevolg veel minder grip en het duurt langer voor hij stilstaat. Bovendien kan een trambestuurder onmogelijk uitwijken en moet algemeen genomen rekening houden met een lange remafstand.

Daarom sensibiliseert de MIVB niet alleen intern bij haar bestuurders, maar roept ze ook de andere weggebruikers op hier op te letten. Dat betekent goed uitkijken bij het naderen van tramsporen en niet plots oversteken voor een aankomende bus. Ook heldere kleding dragen of reflecterende elementen kunnen de zichtbaarheid van andere weggebruikers verbeteren in deze donkere dagen.

Jacht op de dode bladeren

De MIVB kan rekenen op een aantal speciale voertuigen in haar “jacht” op de dode bladeren. ’s Nachts, wanneer de gewone trams in de stelplaats staan, rijdt een speciale tram uit. Deze tram trekt een machine voort die water onder hoge druk op de sporen spuit. Zo reinigt ze de sporen en verwijdert dode bladeren. Deze tram rijdt overigens vooral op lijnen 3, 7, 8, 19, 39, 44, 82 en 93. Dit zijn de meest “beboste” sporen en hebben dus het meest te maken met dit fenomeen.

De trams van het type T3000 en T4000 detecteren het als ze minder grip hebben en strooien automatisch zand voor hun wielen. Dat zorgt voor meer grip van de wielen op de sporen en een kortere remafstand, zelfs als er intussen dode bladeren zijn gevallen. Bij de oudere trams, of als de bestuurder voelt dat hij minder grip heeft, kan hij ook zelf beslissen zijn tram zand te laten strooien.

Een tram heeft altijd voorrang

Een tram heeft metalen wielen die rijden op metalen sporen en heeft, zelfs zonder dode bladeren, een veel langere remafstand dan een voertuig op rubberen banden. Bovendien kan een tram, in tegenstelling tot andere voertuigen, niet uitwijken als er plots iemand voor zijn tram opduikt.

“De periode van het vallen van de bladeren is een moeilijke tijd voor onze bestuurders omdat ze extra voorzichtig moeten zijn tijdens het rijden”, zegt Amal Kammachi, Safety & Risk Manager bij de tram. “De bladeren vormen een soort pasta in het spoor. Dat heeft tot gevolg dat onze trams, met hun metalen wielen, gaan slippen. Het is voor de andere weggebruikers belangrijk te weten dat de tram altijd voorrang heeft. Maar we communiceren ook intern de goede praktijken naar onze medewerkers, zoals afstand houden tot de andere weggebruikers.”

 

 

 

Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 km². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1,2 miljoen inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 54 buslijnen, 11 nachtbuslijnen en een vervoerdienst voor personen met een beperking. 

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel