Website simuleert veranderingen nieuwe busplan MIVB

www.busplan.brussels vanaf vandaag online

Woensdag 4 november 2015 — De speciale website die MIVB-reizigers informeert over het nieuwe busplan van de Brusselse vervoersmaatschappij heeft vanaf vandaag ook een reiswegsimulator. Op busplan.brussels kunnen reizigers nu al een rit simuleren op het nieuwe net en meteen de verschillen bekijken met de huidige situatie.

Het vernieuwde busnetwerk, dat in eerste lezing werd goedgekeurd door de Brusselse regering, is de belangrijkste reorganisatie van het busnet van de afgelopen decennia. Het biedt een antwoord op de stijgende reizigersaantallen en veranderende noden van inwoners, bedrijven en gemeenten.

Het Brussel van vandaag is immers niet meer te vergelijken met de hoofdstad van gisteren. De stad telt onder meer nieuwe woonwijken, scholen en industriezones. Er komen nieuwe lijnen bij, reiswegen veranderen en overstappen verdwijnen. 

Het busplan zal tussen 2017 en 2019 stapsgewijs ingevoerd worden, in functie van de aankoop van nieuwe bussen. Op vraag van Brussels minister van mobiliteit Pascal Smet organiseert de MIVB een participatiecampagne over het vernieuwde busnetwerk. Reizigers kunnen in deze fase al hun opmerkingen en suggesties kwijt. Die feedback speelt een rol in de opstelling van het definitieve busplan dat daarna definitief goedgekeurd zal worden door de Brusselse regering in een tweede lezing.

Een pak verbeteringen

'Het busplan moet niet enkel zorgen voor snellere verbindingen, betere correspondentie en dienstverlening, maar is er ook op gericht om bruggen te slaan tussen stadsdelen die vandaag matig of slecht bediend zijn,' zegt minister Smet.  

Van de 50 buslijnen die het MIVB-net vandaag telt, krijgen er 33 er een gewijzigde reisweg en blijven er 15 onveranderd. Verder komen er 4 nieuwe lijnen bij en worden er 2 overgenomen door bestaande lijnen.

Reizigers ontdekken wat voor hen verandert

Vanaf vandaag kunnen reizigers op de speciale website van het busplan(www.busplan.brussels) via een nieuwe reiswegsimulator concreet bekijken wat er voor hen verandert. De simulator vergelijkt een rit van vandaag met dezelfde rit na indienstname van het busplan. Je kan meteen kijken of en wat er precies wijzigt.

Naast de algemene informatie over de uitdagingen van het busplan en de kaarten en brochures die meer uitleg geven over de verschillende zones, kunnen de reizigers ook lijn per lijn de grote veranderingen bekijken. De simulator helpt hen daarbij.

De MIVB zal haar klanten ook op het terrein informeren over het nieuwe busplan. Een speciale bus zal de komende weken halt houden in de 19 Brusselse gemeenten. Inwoners krijgen er inzage in de plannen en kunnen met al hun vragen terecht bij de specialisten van de MIVB. Ze kunnen dan ook hun opmerkingen en suggesties overmaken.

De informatie over waar en wanneer de bus langskomt zal binnenkort beschikbaar zijn op de website. Wie nu al interesse heeft kan zich inschrijven en wordt verwittigd wanneer de bus in zijn gemeente langskomt.

Contacteer ons
Lore Vandoorne woordvoerster, Kabinet Pascal Smet
Over MIVB

De Maatschappij voor Intercommunaal Vervoer te Brussel (MIVB) is de grootste Belgische onderneming voor stedelijk openbaar vervoer. Ze bedient de 19 gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 11 randgemeenten. Haar werkterrein omvat een oppervlakte van 241,5 kmĀ². Ze verzorgt de verplaatsingen van een bevolking van meer dan 1.100.000 inwoners waarbij men nog duizenden pendelaars kan rekenen. Het MIVB-net telt 4 metrolijnen, 18 tramlijnen, 51 buslijnen en 11 nachtbuslijnen. De MIVB verzorgde in 2019 liefst 433,5 miljoen ritten.

MIVB
Koningsstraat 76
1000 Brussel