Werf metrostation Centraal Station
Uitbreiding van 3.500 m2 onder de Ravensteinstraat
13 augustus 2024
Het metrostation Centraal Station, gelegen in het historisch centrum van de hoofdstad, is één van de oudste van het MIVB-net. De renovatie zal zorgen voor meer reizigerscomfort door de creatie van nieuwe ruimtes, de vernieuwing van de afwerking en de verbetering van de toegankelijkheid voor personen met een beperkte mobiliteit. Dankzij de gebruikte technieken kon al een grote ondergrondse uitbreiding worden uitgegraven terwijl het station steeds is opengebleven en het bovengronds verkeer kon blijven rijden.
Centraal Station werd in 1969 in gebruik genomen bij de inhuldiging van eerste premetrolijn in Brussel, tussen De Brouckère en Schuman. Vandaag is het station uitgegroeid tot een groot multimodaal knooppunt voor metro’s, bussen en trams. Elke dag passeren hier meer dan 50.000 mensen. En toch kreeg dit station nog nooit een grondige renovatiebeurt. Daar komt nu verandering in.
De werken begonnen in 2022 en zitten in de derde en voorlaatste fase. Er werd een gloednieuwe uitbreiding gerealiseerd onder de Ravensteinstraat en een tweede uitbreiding, onder de Kardinaal Mercierstraat, is volop bezig .
Comfortabeler, helderder en toegankelijker station
Het renovatieproject voor het Centraal Station wordt gedragen door de MIVB, Brussel Mobiliteit en Beliris. Het heeft als doel het station uit te breiden, te moderniseren en de toegankelijkheid te verbeteren. Het station had al liften en roltrappen, maar het aantal liften stijgt van twee naar drie en per perron komen er twee roltrappen in plaats van één.
Na beëindiging van de werken zal het station 88% meer oppervlak bieden dan vandaag. Niveau -1 (het KIOSK-niveau) gaat van 1.600 m2 naar 3.500 m2, en niveau -2 (van de perrons) gaat van 2.500 m2 naar 4.300 m2. Bovengronds maken de toegangen tot Warandeberg plaats voor nieuwe toegangen ter hoogte van Ravensteinstraat en Kardinaal Mercierstraat, elk met een lift. De toegangen aan Loksumstraat blijven behouden.
De uitbreiding vormt het antwoord op de behoefte aan meer ruimte voor de vele personen die dagelijks in het Centraal Station passeren. Ze maakt ook een modernisering van de uitrusting mogelijk en er kunnen heel wat nieuwe diensten bijkomen, zoals handelszaken, een MIVB-verkooppunt, toegangspoortjes en enkele kunstwerken. De doortocht door het station wordt comfortabeler, leesbaarder en veiliger dankzij de optimalisatie van de reizigersstroom. Ook de aansluitingen op bus en trein worden verbeterd.
Vier grote fasen in de werken
De werf telt vier grote fasen: een eerste fase van ongeveer een jaar (van maart 2022 tot maart 2023) voor de herconfiguratie van het bestaande station, gevolgd door een tweede en derde fase voor de uitbreiding van het station onder respectievelijk de Ravensteinstraat (van maart 2023 tot maart 2024) en de Kardinaal Mercierstraat (van maart 2024 tot december 2025). In de vierde en laatste fase (van eind 2025 tot het najaar van 2027) is de renovatie van het interieur van het station aan de beurt. De stad Brussel zal tegelijk de herinrichting bovengronds uitvoeren.
Tot vandaag is de initiële planning goed gerespecteerd, ondanks de soms hevige regen die de (ver)bouwwerken af en toe sterk hebben bemoeilijkt.
Een enorme bouwwerf
Tot vandaag zijn al 590 ton staal gebruikt voor de werken aan het Centraal Station, goed voor 36.000 Manneken Pis-beeldjes. Gigantische hoeveelheden aarde moesten worden uitgegraven voor de uitbreiding van het station. In totaal werd 30.000 ton weggevoerd, vergelijkbaar met twee derden van het monument van de Leeuw van Waterloo. Voor de nieuwe ruimten moest maar liefst 3.500 m³ beton worden gegoten.
De technieken om het station uit te breiden beperken de impact op het bovengrondse leven. In een eerste fase worden de wanden gebouwd met behulp van secanspalen die naast elkaar worden geplaatst, met daarbinnen stalen wapening ter versterking. De binnenste kolommen van het station worden tijdelijk gebouwd met behulp van geschroefde palen; die later plaats maken voor kolommen in gewapend beton. Wanneer de wanden en kolommen zijn geplaatst, wordt de dakplaat op de vloer gegoten. De nieuwe ruimte ontstaat door onder deze structuur uit te graven. Dit noemen we de ″stross″-techniek.
Begeleiden en impact beperken
Dankzij de gebruikte technieken blijft het station de hele duur van de werken open, net zoals de drukke gang tussen het MIVB-station en het NMBS-station, op enkele dagen sluiting om veiligheidsredenen na. Door de indeling in fasen blijft het bovengronds verkeer steeds mogelijk. De aansluitingen op de buslijnen blijven verzekerd aan de haltes vlakbij het station.
Een werf van dergelijke omvang heeft niettemin een voelbare impact op de omgeving en haar bevolking, op de handelszaken in de buurt, en op de duizenden personen die in dit centraal in de hoofdstad gelegen station passeren. Daarom zijn begeleidende maatregelen voorzien: verspreiding van informatie via verschillende kanalen (WhatsApp-groep, website, newsletters, sociale media, huis-aan-huisfolders, werfborden, video’s …), beschikbaarheid van een ombudsman, begeleidingscomité en samenwerking met hub.brussels en de stad Brussel voor de ondersteuning van de kmo’s. Binnen het station is veel aandacht besteed aan de voetgangerswegen en aan de bewegwijzering.
Meer informatie over de werken aan van het Centraal Station vind je op www.stib-mivb.be/centraalstation.