Witte tornado in metrostation Aumale

Woensdag 14 juni 2017 — Op 16 juni maken verschillende jongeren van de vzw SAFA kennis met de schoonmaakploegen van de metro. Ze frissen samen metrostation Aumale op. De actie wordt georganiseerd in samenwerking met de MIVB. Doel: jongeren bewustmaken van het belang van een nette stad en schoon openbaar vervoer.

Elke dag krijgen de (pre)metrostations van de MIVB duizenden reizigers over de vloer. Omdat een aangename reiservaring begint bij nette stations, werken zich dagelijks 120 personen uit de naad om de stations schoon te maken. Alles samen goed voor 200.000 m² of een oppervlakte van 30 voetbalterreinen. In 2016 ging 6,68 miljoen euro naar het schoonmaken en het verwijderen van tags in de stations.

Maar netheid begint evenzeer bij de sensibilisering van de reizigers (van alle leeftijden) die door de stations lopen. Sensibilisering is een dagelijkse taak voor de dienst Societal & External Affairs van de MIVB, in het bijzonder gericht op jongeren.

Witte tornado in Aumale

Vrijdag 16 juni zakken een vijftiental jongeren van 7 tot 12 jaar af naar metrostation Aumale. Onder het toeziend oog van de schoonmakers, MIVB-personeel en animatoren van de vzw SAFA, werpen ze een blik achter de schermen, testen machines en materiaal en ontmoeten de schoonmakers. Met deze actie wil de MIVB jongeren sensibiliseren voor het belang van een nette en aangename openbare ruimte.

De MIVB organiseert voor de vierde keer een Witte tornado in samenwerking met de vzw SAFA. Tijdens de eerste actie in 2013 namen twintig jongeren deel. Afgelopen jaar waren ze met een twintigtal, gewapend met een borstel en vloerwisser om het station te vegen, te schrobben en op te boenen.

Partnership met de vzw SAFA

De Witte tornado vindt plaats in het kader van het partnership tussen de MIVB en de vzw SAFA rond het station Aumale. De vzw beschikt er over een lokaal waar ze permanentie houdt en iedere week 180 kinderen ontvangt in het kader van naschoolse activiteiten. Een keer per maand stellen de jongeren van de vzw hun werk voor dat ze realiseren rond de thema’s mobiliteit, samenleven en hoffelijkheid.

 

Nota voor de journalisten /fotografen (niet voor publicatie): als u deze actie wil bijwonen, gelieve dan Cindy Arents  (cindy.arents@mivb.brussels) of An Van hamme (an.vanhamme@mivb.brussels) te verwittigen.